Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto on lukion päättötutkinto, jonka toteutuksesta vastaa Ylioppilastutkintolautakunta (YTL). Tietoja ylioppilastutkinnosta saa myös osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi

Tutustu abeille suunnattujen infotilaisuuksien materiaaleihin:

ABI-INFO 26.04.2022

Nykyisten opiskelijoiden (2.-4. vsk) ilmoittautumiset syksyn 2022 yo-kokeeseen 24.5. mennessä Wilman lomakkeen kautta. Entiset lukiomme opiskelijat:

Ilmoittautuminen syksyn 2022 yo-kirjoituksiin tapahtuu lähettämällä viimeistään 5.6.22 osoitteeseen lukio@ylojarvi.fi:

• Nimi
  • Syntymäaika
  • Osoite
  • Sähköpostiosoite
  • Puhelin
  • Yo-aineet, joihin ilmoittaudut

Tutkintoaineet

Ylioppilastutkintoaineet ovat

• äidinkieli (suomi, ruotsi, saame)
  • toinen kotimainen kieli, pitkä tai keskipitkä oppimäärä (suomi, ruotsi)
  • vieras kieli, pitkä ja/tai lyhyt oppimäärä (englanti, espanja, ranska, saksa, venäjä)
  • matematiikka, pitkä tai lyhyt oppimäärä
  • reaaliaineina biologia, elämänkatsomustieto, filosofia, fysiikka, historia,
    kemia, maantiede, psykologia, uskonto (evankelis-luterilainen tai ortodoksinen),
    terveystieto ja yhteiskuntaoppi.

Koetehtävien laajuus

Ylioppilastutkinnon tehtävät laaditaan oppiaineen valtakunnallisten oppimäärien pohjalta. Kielissä ja matematiikassa järjestetään pitkän tai lyhyen (ruotsissa keskipitkän) oppimäärän koe.

Tutkinnon suorittaminen keväästä 2022

Uudessa tutkintorakenteessa ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.

Ylimääräiset kokeet

Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelisluterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto.

Hajautettu tutkinto

Ylioppilastutkinto on mahdollista suorittaa yhtenä tutkintokertana tai myös hajautetusti kolmena peräkkäisenä tutkintokertana.

Osallistumisoikeus

• Ylioppilastutkinnon kokeeseen voi osallistua, kun on suorittanut kirjoitettavan aineen pakolliset opinnot.
  • Reaaliaineiden kokeille on kaksi koepäivää (ps,fi,hi,fy,bi / ue,et,yh,ke,ge,te).
  • Lyhyen kielen kokeeseen voi osallistua, kun on opiskellut vähintään kuusi opintopistettä.
  • Rehtorin päätöksellä tutkinnon kokeeseen voi osallistua myös sellainen opiskelija, joka ei ole lukiossa opiskellut aineen suorittamiseen oikeuttavia opintopistemääriä. Tällöin opiskelija on muulla tavalla hankkinut riittävät tiedot tässä aineessa.

Kevään kirjoituksiin ilmoittaudutaan marraskuussa ja syksyn kirjoituksiin toukokuussa. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti Wilman ilmoittautumislomakkeella tai jos opiskelija ei ole enää lukiossamme niin sähköpostitse (kts. ohjeet sivun alusta). Ilmoittautuminen täytyy tehdä määräaikaan mennessä.

Maksut

Koekohtainen maksu on 34,00 €.  Mikäli kokelas hakee muutosta ylioppilaskirjoitusten arviointiin, on siitä tehtävän tarkistusarvostelun maksu 50,00 €. Maksu palautetaan, jos arvosana tarkistusarvostelussa muuttuu.

Ylen abitreenit -sivustolta näet aikaisempia yo-kokeiden kysymyksiä, joiden avulla voit harjoitella.