In English Auf Deutsch

Tiimioppiminen

Ylöjärven lukiossa on tiimipedagogiikan avulla toteutettua #tiimijakso’a järjestetty ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille jo vuodesta 2014. Olemme Suomen edelläkävijöitä tiimipedagogiikan hyödyntämisessä lukio-opinnoissa. Tiimijakso on suunnattu kaikille vuosikurssin opiskelijoille ensimmäisen vuoden toisessa jaksossa. Tiimijakson on Ylöjärven lukiossa kokenut jo yli 700 opiskelijaa.

Tiimioppiminen perustuu innostuneisiin yksilöihin, jotka sitoutuvat tiiminsä yhteisiin tavoitteisiin ja oppivat yhdessä. Tiimioppimisen ytimessä on myös tekemällä oppiminen.

Tiimijakson tavoitteena on uudistaa lukio-opetuksen pedagogiikkaa yhteisöllisempään suuntaan. Yksittäisen opiskelijan käsitys omista vahvuuksista kasvaa ja vuorovaikutus- sekä esiintymistaidot kehittyvät tiimityöskentelyssä. Opiskelijat oppivat myös ottamaan vastuuta omasta opiskelustaan. Tiimijaksolla vahvistetaan opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Opiskelijan rooli muuttuu tiedon vastaanottajasta aktiiviseksi tiedon soveltajaksi.

Nuoret opiskelevat noin 7 viikkoa kestävän jakson ajan 5-6 opiskelijan tiimeissä. Opiskeltavina aineina on lukion oppimäärään kuuluvia pakollisia kursseja. Tiimijaksolla tehdään oppiaineiden välistä yhteistyötä. Viime vuosina olemme sisällyttäneet tiimijakson oppimäärään myös lukion valtakunnallisen syventävän teemaopintojen kurssin, TO02:n, jonka aiheena on tutkiva työskentely teknologian avulla. Se on sopinut tiimijakson sisältöihin ja toimintatapoihin mainiosti.

Tiimijaksomme on kehittynyt vuosien varrella valtavasti.

Olemme oppineet tiimipedagogiikasta paljon ja ottaneet tietenkin myös opiskelijoilta saadun palautteen huomioon kehitystyössämme. Aloitamme tiimijakson suunnittelun aina edellisenä keväänä. Pyrimme sisällön selkeyteen ja kokonaisuuksien hallintaan sekä opettajien että opiskelijoiden osalta. Tiimijakson blogista pääset lukemaan opettajiemme kokemuksista vuosien varrelta.

Tiimijakson blogin yhteystiedot-osiosta löydät tämän vuoden opettajien yhteystiedot. Ota yhteyttä, kerromme kokemuksistamme mielellämme lisää!