Kaksoistutkinnon opiskelijalle

Ylöjärven lukio toimii yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopiston kanssa. Pallotien toimipisteessä onkin mahdollista opiskella kaksoistutkinto: ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto (viisi lukioainetta) kolmessa vuodessa päiväopintoina. Lukio-opinnot viidessä lukioaineessa (äidinkieli ja kirjallisuus, englanti, matematiikka, ruotsi ja yhteiskuntaoppi) suoritetaan lukion opetussuunnitelman mukaisesti. Kaksoistutkinnon suorittajaksi hakeudutaan Tampereen seudun ammattiopiston (Tredu) kautta. Lisätietoja opiskelijaksi hakeutumisesta löydät Tampereen seudun ammattiopiston sivuilta.

Opiskelu

Kaksoistutkinnon ryhmänohjaajan lukuvuonna 2020-2021 toimii Tredun opettaja Martti Laine.

Kaksoistutkinnon opinto-ohjausta hoitavat:

Kaija Kankaanpää (Tredu)
kaija.kankaanpaa(at)tampere.fi
Sami Pihlavirta (Ylöjärven lukio)
sami.pihlavirta(at)ylojarvi.fi

Kaksoistutkinnon opiskelijat ovat kaksi päivää viikosta lukio-opinnoissa:

• 20T (syksyllä 2020 aloittava ryhmä): keskiviikko ja perjantai
  • 19T: maanantai ja tiistai
  • 18T: keskiviikko ja perjantai

Abi-infot

• 19T ryhmän opiskelijat osallistuvat ylioppilaskirjoitusinfoon ti 27.4.2021 klo 11.40-12.55
  • 18T ryhmän opiskelijat käyvät abi-infoissa, jotka lukuvuonna 2020-2021 järjestetään seuraavasti:
    • ti 8.9.2020 klo 8.15-9.30
    • ke 28.10.2020 klo 8.15-9.30
    • ma 14.12.2020 klo 9.40-10.55
    • ti 19.1.2021 klo 9.40-10.55

Opiskelumateriaali ja välineet

Ohjeita tietokoneen hankintaan

Opintojen suorittaminen Ylöjärven lukiossa edellyttää tietokoneen käyttöä oppitunneilla. Jokaisen kaksoistutkinnon opiskelijan on hankittava oppitunneille oma tietokone. Opintojen aikana käytetään ylioppilaskirjoituksissakin tarvittavia ohjelmia (esim. LibreOffice ja TI-Nspire CX CAS -laskinohjelmisto) sekä sähköisiä oppikirjoja, joten hankittavan laitteen on oltava riittävän uusi ja tehokas, jotta ohjelmat toimivat. Viralliset tietokoneen vaatimukset ylioppilaskirjoituksissa löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta. Tässä muistilista siitä mitä tietokoneen hankintahetkellä kannattaa erityisesti ottaa huomioon:

• Abitissa ja ylioppilaskirjoituksissa kannettava käynnistetään Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään erilliseltä USB-tikulta. Uusimmat konemallit eivät välttämättä ole vielä yhteensopivia tämän käyttöjärjestelmän kanssa. Yhteensopivuusongelmia voi olla myös vanhemmissa koneissa. Lautakunta antaa vinkkejä tietokoneen ostoon tällä sivustolla – erityisen tarkasti kannattaa lukea otsikon ”Tyypillisimmät yhteentoimivuusongelmat” alta löytyvät vinkit. Lisäksi tältä sivulta löytyy tietoa miten ostotilanteessa voi varmistaa abittiyhteensopivuutta. Varminta on sopia myyjän kanssa avokaupasta ja testata koneen käynnistyminen itse esimerkiksi ensimmäisinä koulupäivinä lukiolla (uusien aloittavien kaksoistutkintolaisten kanssa abittitestaus tehdään ensimmäisenä varsinaisena lukiopäivänä ke 12.8.2020).
  • Pienet laitteet ovat yleensä näppäriä, mutta kokonsa puolesta näppäimistöt ja näytöt ovat epämukavan pieniä. Aikaa kuluu vierittäessä näyttöä ja etsiessä niitä ikkunoita, joita tarvitsee työskentelyyn. Ylioppilaskirjoituksissa näytön on oltava alle 18 tuumainen. Koon puolesta kannattaa siis valita sellainen kone, jolla työskentely tuntuu hyvältä, mutta joka kulkee silti mukana sinne, missä sitä tarvitaan.
  • USB-liittimiä tarvitaan käynnistystikkua, kuulokkeita ja mahdollista irtohiirtä varten. Kannettavassa on oltava vähintään kaksi mutta mielellään kolme perinteistä USB-liitintä. Jos koneessa ei ole perinteistä USB-liitintä, niin koneeseen voi liittää esimerkiksi USB-C → USB-adapterin. Näiden adapterien käyttö on sallittua ylioppilaskirjoituksissa. Adapterin toimivuus Abitti-järjestelmässä tulee testata ennen ylioppilaskirjoituksiin osallistumista.
  • Internet: Kannettavassa on oltava mahdollisuus langalliseen (verkkopiuhalle paikka) ja langattomaan (Wifi) verkkoon eli kannettavassa on oltava Ethernet-liitin tai Ethernet-USB-sovitin. Ethernet-USB-sovitin kasvattaa USB-liittimien määrään vähimmäisvaatimuksen kolmesta 4:ään.
  • YO-kokeessa tarvitaan myös virtajohto ja kuulokkeet. Kosketusnäytöt eivät yleensä toimi koejärjestelmässä, joten koneessa on hyvä olla myös hiiri (kosketuslevy, touchpad). YO-kokeessa hiiri voi olla myös ns. ulkoinen hiiri, mutta on huomattava, että ulkoisen hiiren on oltava langallinen, joten tällainen hiiri vie myös yhden USB-liitin paikan. Ulkoinen hiiri on myös ergonominen ratkaisu.