Laura Immosen artikkeli: Tiimijakso 2017

17.2.2018

Tiimijakso on Ylöjärven lukiossa ykkösvuosikurssilaisille suunniteltu jakso, joka pidetään ykkösvuonna toisella jaksolla. Tiimijaksoja järjestetään myös monessa muussa Pirkanmaalla sijaitsevassa lukiossa. Tiimijaksolla jokainen oppilas opiskelee tiimeissä oman luokkansa kanssa ja annetut tehtävät tehdään opettajien jakamissa tiimeissä. Tiimijaksoon sisältyy viikkotehtäviä, yksilötehtäviä ja tiimitehtäviä. Tiimijakso kestää yhden jakson ajan, eli noin 7 viikkoa. Tiimijaksolla käydään tutustumassa erilaisiin paikkoihin, ja eri alojen asiantuntijoita käy kertomassa koululla tiimijakson opiskelijoille omasta alastaan auttaen opiskelijoita tehtävissä. Tiimijaksolla jokainen opettaja pitää oppiaineestaan yhden perusteellisen oppitunnin kullekin ryhmälle. Joka perjantai pidetään pienimuotoiset testit, jolloin testataan, mitä on opittu kuluneella viikolla.

Tiimijakso vuonna 2017 oli monen opiskelijan mukaan hauska ja oikein mukava ja tiivisti luokkahenkeä mukavasti. Tiimijaksolla oli silti todella paljon tehtäviä, ja tiimijakson jälkeinen pitkä viikonloppu oli todella ansaittu ja tarpeellinen.

Tiimijakson kaksi opiskelijaa, Saana Joutsenvirta sekä Leila Beloued, vastasivat tiukkoihin kysymyksiin tiimijaksosta:

Yksi kysymyksistä oli, mikä oli kaikkein parasta tiimijaksossa. Saana sanoi, että parasta oli se, kun sai työskennellä mukavan tiimin kanssa ja yhteistyö sujui todella hyvin. Leilan mielestä parasta oli se, kun sai tutustua luokkalaisiin kunnolla ja olla tekemisissä erittäin mukavien luokkalaisten kanssa ja nähdä heitä joka päivä.

Molempien tyttöjen mielestä tiimijaksolla olisi myös jotain pientä paranneltavaa tuleville vuosille. Perjantaitestien aiheet voisi ilmoittaa aikaisemmin, ja opettajat voisivat tarkkailla enemmän sitä, että jokainen tiiminjäsen tekisi yhtä paljon töitä. Aikataulutukseenkin tuli hieman kehitysideoita. Opettajat voisivat enemmän opettaa aikataulutusta ja sitä, kuinka tärkeä aikatauluja on noudattaa.

Tiimijakso oli silti molempien tyttöjen mielestä oikein mukava ja kiva kokemus. Leila toteaa nätisti kysymyksiin vastatessaan: ”Tiimijakso oli ihana. Oli niin hauskaa tulla kouluun, kun tiesi, että saisi viettää luokkansa kanssa aikaa.” Saanakin totesi, että oli mukava päästä kokeilemaan uudenlaista oppimismenetelmää ja tiimijaksolla oppi paljon uutta ja hyödyllistä. Pitäisikö tiimijakson sitten olla jokaisella vuodella lukiossa, vai vain ykkösvuodella? ”Tiimijakso on sellainen once in a lifetime –kokemus”, Saana vastasi.

Tiimijakso oli erittäin mukava ja hieno kokemus monen opiskelijan mukaan.