Bertta Vikmanin artikkeli: ESN – Tie kulttuurien ytimiin

21.12.2017

On kirpeä syysaamu, ja aurinko on juuri kohonnut kaupunkimaiseman ylle. Istun Wiesbadenissa sijaitsevan, hieman elämää nähneen saksalaisen koulun luokkahuoneessa ja juon aamukahvia kaikessa rauhassa. Ympärillä kuuluu tasaista puheensorinaa ja tunnelma on viihtyisä. Meneillään on vuosittainen European School Network opiskelijakonferenssi, joka kokoaa yhteen opiskelijoita yhdeksästä eri maasta ympäri Eurooppaa. Yhteisenä kielenä meillä on englanti – jossain tapauksessa myös espanja, saksa tai ranska, riippuen siitä, millä kielellä kukin osaa kommunikoida.

Kansainvälisyys näkyy keskuudessamme värikkäämmin kuin moni osaa ajatellakaan, ja kasvavan monikulttuurisuuden myötä sen läsnäolo vain vahvistuu. Internationalismi ei ole pelkästään osa tulevaisuuden yhteiskuntaa – se on jo nykypäivää. Voisi sanoa, että kansainvälisyys on yksi yhteiselon edellytyksistä, sillä ilman sitä olisi mahdotonta tarttua maailmanlaajuisiin ongelmiin ja epäkohtiin, sitoa sopimuksia ja pyrkiä kohti parempaa tulevaisuutta luomalla suhteita ympäröiviin yhteiskuntiin.

European School Network

Yhteistyö on avainsana nykypäivänä, sillä monipuoliset ihmissuhteet avaavat monia ovia työelämään. Meidän lukiossamme yhteinen tekeminen korostuu kansainvälisen toiminnan merkeissä; koulussamme vierailee ympäri vuoden monia vaihto-opiskelijoita Euroopan eri kolkista – toisaalta myös meidän lukiostamme lähtee opiskelijoita tutustumaan muihin maihin. Koulussamme toimiva European School Network mahdollistaa lyhyet opiskelijavaihdot ja kansainväliset projektit muiden eurooppalaisten koulujen välillä. Tällä hetkellä järjestöön kuuluu 25 koulua, joista 7 on Suomessa, ja luku kasvaa vuosittain.

ESN-järjestö tarjoaa erinomaisen lähtökohdan lyhyille opiskelijavaihdoille, jos haluaa matkustaa ulkomaille, mutta ei halua jäädä sinne pidemmäksi aikaa asumaan. Käytännössä vaihto-opiskelija asuu yleensä 1-2 viikkoa isäntäperheessä, jonka tehtävänä on tutustuttaa vieras maan tapoihin ja kulttuuriin, jonka jälkeen tehdään vastavierailu toiseen maahan. Isäntäperheessä asuminen mahdollistaa tutustumisen suoraan kyseisen kulttuurin ytimeen, mitä ei esimerkiksi tavallisella rantalomalla pääse kokemaan. Vierailun aikana pääsee seuraamaan tavallisen perheen elämää aivan läheltä, mikä on antoisa ja mieltä avartava kokemus varmasti jokaiselle. Itse tutustumalla ja kokeilemalla voi muodostaa omia käsityksiä asioista.

Monesti ennakkoluulot eri asioita ja kulttuureja kohtaan rajoittavat meidän käsityksiämme ja tekemisiämme. Ne tekevät meistä pidättyväisiä ja saavat meidät elämään tyytyväisenä arjen mukavuusalueella, johon ei sisälly juurikaan poikkeavuuksia, kuten uusien ihmisten ja kulttuurien kohtaamisia. Ennakkoluulojen taustalla on tietämättömyys ja kokemattomuus; tuntematon asia koetaan individualistiseksi uhaksi. Vaatii rohkeutta ottaa askel omalle epämukavuusalueelleen ja kohdata uudet haasteet – kuten avata oma vieraskielinen sana-arkkunsa ja tutustua Suomen rajojen ulkopuolelta löytyviin kulttuureihin.

Matkalla maailmankansalaiseksi

Minä itse otin ensimmäisen askeleeni kohti kansainvälisyyttä tänä keväänä, kun osallistuin European School Networkin järjestämälle talvileirille, joka järjestettiin yhteistyössä suomalaisten, ranskalaisten ja hollantilaisten opiskelijoiden kanssa täällä Suomessa. Minulla oli vieraana hollantilainen opiskelija, jonka kanssa kävin mm. laskettelemassa, uimassa avannossa, luistelemassa ja katsomassa jääkiekkoa. Meillä oli niin hauskaa yhdessä kaikkien opiskelijoiden kanssa, että yhtäkkiä huomasin matkustavani Italiaan ESN – purjehduskurssille ja kaksi viikkoa tämän jälkeen Alankomaihin vastavierailulle. Suomi, jossa olin elänyt siihen asti tyytyväisenä elämääni, tuntui nyt niin pieneltä koko muun maailman rinnalla.

Suomikeskeisen maailmankuvan mukana katosivat myös turhat ennakkoluulot ja kielimuurit. Opin katsomaan pidemmälle, rajojen taakse, ja ensimmäistä kertaa näin itseni osana suurempaa kokonaisuutta. En ole ainoastaan hämeenkyröläinen, suomalainen, tai edes eurooppalainen – olen myös maailmankansalainen.  Kokemuksesta voin kertoa, että tapani katsoa maailmaa on saanut uusia perspektiivejä, sillä olen oppinut ymmärtämään vieraita kulttuureja ja vaalimaan kulttuuriperintöä osana kansan historiaa. Kun haastattelen ESN-projekteihin osallistuneita opiskelijoita, hollantilainen Talitha den Bok kertoo, että kansainvälisyys on todella tärkeää. ”Se opettaa että maailmassa on muutakin kuin oma kotimaa ja lisäksi voi tavata uusia ihmisiä ja kehittää englannin kieltä. Kansainvälisyys myös avaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia; esimerkiksi nyt minulla on suomalaisia ystäviä, joita en todennäköisesti tuntisi, jos en olisi osallistunut ESN-talvileirille helmikuussa”, hän toteaa.

ESN-opiskelijakonferenssi on järjestön kannalta jokaisen opiskelulukuvuoden kohokohta, jonne valitaan kansainvälisesti aktiivisia, avoimia ja positiivisella asenteella varustettuja opiskelijoita eri jäsenmaista. Viikon aikana luodaan ja vahvistetaan suhteita, tutustutaan maan tapoihin ja vietetään aikaa yhdessä. Vaikka konferenssissa tuotetaan yhteistyössä jotain konkreettista aineistoa kulloinkin vallitsevasta aiheesta pohtien monia kansainvälisiä teemoja, sen pääajatuksena on silti aina pohjimmiltaan hauskanpito ja yhdessäolo kielestä ja kansalaisuudesta riippumatta. Ystävyys ja yhteistyö kulkevat käsi kädessä, ja siksi suhteiden luominen ja ylläpitäminen on äärimmäisen tärkeää.

Talitha den Bok antaa neuvon kaikille, jotka miettivät vaihtoon lähtemistä tai ESN-projekteihin osallistumista: “Pidä vain hauskaa, ole avoin kaikelle ja kaikille ja astu ulos mukavuusalueeltasi kokeaksesi uusia asioita, koska se on ehdottomasti sen arvoista!”

Miksi et sinäkin lähtisi kansainvälistymään?

Bertta Vikman