In English Auf Deutsch

Hyvinvointia edistävä SunPäivä auttoi rentoutumaan

 

Vietimme Ylöjärven lukiossa Sun-teemapäivää marraskuussa. SunPäivänä opiskelijat pääsevät vuosittain käymään erilaisissa hyvinvointipajoissa. Opiskelijat saavat itse rakentaa päivänsä kulun ja valita itselleen mieluisimmat pajat. Minä valitsin esimerkiksi mielipaikka-pajan, jossa saimme rentoutua erilaisten mielikuvaharjoittelujen parissa. Kävin myös akrobatiapajassa sekä värityskirjapajassa. Pääsimme katsomaan myös tiedettä ja taidetta yhdistelevää avaruusperformanssia auditorioon, jossa oli kaikille opiskelijoille yhteinen paja. Avaruusperformanssin toteutuksesta vastasivat teatteri-ilmaisun kurssin opiskelijat. Päivän lopussa saimme kuulla artisti Paul Eliaksen esityksen. SunPäivän on ideoinut kuraattori yhdessä opiskelijahuoltotyöryhmän ja opiskelijakunnan hallituksen kanssa. SunPäivän tarkoituksena on helpottaa arjen keskellä stressiä ja saada aikaan mukavia tuntemuksia opiskelijoiden ja opettajienkin keskuudessa.

Mielestäni SunPäivä on meille opiskelijoille hyvä ratkaisu irrottautua hetkeksi siitä tavallisesta ja arkisesta koulunkäynnistä. SunPäivä sopii hyvin opiskelujen väliin rentouttavaksi ja hauskaksi kokemukseksi, jonka aikana ei tarvitse stressata. Ajankohta kyseiselle päivälle on hyvä, sillä esimerkiksi syksyn yo-kokeet ovat abeilta jo ohi. Mielekäs päivä sopii myös hyvin keskelle syksyistä ja pimeää vuodenaikaa.

Lukiossa opiskelijat saattavat hyvinkin usein kokea ahdistusta ja stressiä opiskeluun liittyen. Omasta kokemuksestani tiedän, ettei opiskelu kuitenkaan ole aina ainoa stressitekijä. Stressiä voi syntyä myös koulun ulkopuolisesta elämästä. Erityisesti nyt abivuonna esiin ovat nousseet muun muassa omilleen muutto, jatko-opiskelu ja muutenkin se, miten tästä nyt kuuluisi jatkaa. Vaikka joitakin asioita odottaa innolla, ne saattavat silti aiheuttaa kovia paineita. Joskus lukio-opiskelijana tuntuu, ettei kukaan ymmärrä päälle kasaantunutta työn määrää, vaan tehtäviä annetaan aina vain lisää. Etenkin abivuoden alussa monet puhuivat paljon yo-koe-stressistä, mutta sen lisäksi stressattiin myös lukuisista koulutöistä. Välillä juttelimme kavereiden kanssa, että aika ei vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen ja koulutöitä on ihan liikaa.

Kuitenkin kaikesta on tähän saakka selvitty ja stressin helpottamiseen löytyy paljon erilaisia keinoja. Itse koen, että erittäin vahva stressitekijä on myös ajatus siitä, että pitäisi tehdä sitä ja tätä, vaikka toiminta jää kuitenkin vain ajatuksen tasolle. Stressiä helpottaisi oikeasti se, että ottaisi itseään niskasta kiinni ja tekisi koulutyöt ja muut asiat pois alta.

 

 

Mielestäni SunPäivän mielipaikka- sekä värityskirjapaja olivat loistavia keinoja rentoutua kiireen keskellä. Tuntui ihanalta vain kuunnella rauhoittavaa musiikkia, värittää kuvia ja ajatella juurikin vain sitä värittämistä. Rentoutuminen hoitaa sekä mieltä että kehoa. Fyysisesti rentoutuminen parantaa vastustuskykyä ja vähentää stressihormonien eritystä. Rentoutuessa myös verenpaine laskee ja mielihyvähormonien eritys lisääntyy. Rentoutuminen parantaa myös psyykkistä hyvinvointia monella tapaa. Se esimerkiksi auttaa havainnollistamaan omia ajatuksia. Rentoutuminen lievittää hankalia tunteita, kuten levottomuutta ja ahdistusta. Kehotan jokaista opiskelijaa miettimään rentoutumisen merkitystä. On tärkeää joskus järjestää itselle omaa aikaa, jolloin voi vain olla.

Eerika Klemettilä, abi